Chili 2015

Ismét kezdődik egy új év.

Magok már el vannak vetve.

Idén 18 különböző növényt próbálok meg. Néhányból több vérvonalat is.

Amiből idén sok lesz:

Hungarian Black, Magyar fekete.

Jalapeno.

Különböző Habanerok. A nálam elvadult vegyes, Mexikói sárga, a Hot papper lantern.

Kevés, próbaképpen:

Trinidad Yellow 7 Pot, Trinidad Moruga Scorpion, Bhut Jolokia.

Madárszem chili, Elephant pfefferoni, Rocoto Red,  P asilla bajio chili.

és nagyon kevés:

Serrano, Thai, Thai orange, China long red pepper, Bohóc-tulipán, Habanero chocolate.

 

Chili and tomato, Hungarian pepper seeds.

 


2015 április, szinte minden kis palánta egyedül van már tejfölös pohárban. Eddig azt mondhatom, hogy tapasztalataim alapján minden rendben van. A paradicsomok is már szépen nőnek, lassan beelőzik a 8-10 pár levéllel rendelkező chiliket is.

Félre kellene tennem a lustaságom és pár fényképet kellene hoznom, mentségemre legyen, hogy világosban a kertben is van meló, plusz sok más növényem is ültetgetem át újabb, nagyobb cserepekbe, ráadásul a kettő ördögfiókám is elég sok időmet leköti, plusz még dolgoznom is kell.

 

Egy újabb terv, hogy ne unatkozzak:

2015. október van. Iszonyatosan jó szezon volt az ideji! Voltak buktatók is, de rengeteg kedvező tapasztalat, mégtőbb iszonyatos termés lett.

Buktató: kínából nem mertem chili magot rendelni, így Indiából rendeltem Bhut Jolokia változatokat. Lett 2 furcsa növény valami chili, de a többség álló tabasco lett. Negatív még, hogy az egyik inkubátor (amire gondoltam, hogy jó lesz a következő években) enyhén túlmelegedett árnyékolás hatására is, a kár nem vészes, 3 tő Aji lemon, több nem is volt... újragondoltam és próbáltam 50 fok alatt tartani, összejött. :)

A Habanero-k iszonyat erősek lettek! Csoki, -orange (a csilik csilije, isteni íze van), - a vegyes habanerom amit jövőre már szín szerint próbálok szelektálni.

Jalapeno soha nem lett ennyi termés, a végén el kell adnom belőle. Nem ám ezeket elosztogattam.

Thai chili, Serrano, Sorki családi erőspaprikánk, Tabasco, Pequin madárszem is szépen lett. Néhány beporzás nem igazán sikerült, mert alig lett mag néhány jelzett termésben.

Új idén: Macedon pepper, Naga Jolokia purple, Bhut jolokia sárga és néhány igazán durva, de ezek makacs növények! Tényleg a legerősebbek a leg makacsabbak! Nembaj! Jövőre megadják magukat!

A paradicsomok pedig idén a kb. 10 év melójának köszönhetően szinte gondozásmentesek voltak. Chilikkel csak 2009 óta foglalkozom, de inkább csak 2012-től.

Közben készítem a chili webshopom, www.kardinalis.hu januártól elérhető lesz a rendelés is! Addig csak a google-nak van, meg teszteljük! Ha benézel és körbenézel, akkor sokkal több infót találsz.

Reklám

Google

2014.06.17 08:18
Google.
GOOGLE.