Paradicsom 2014

 

Paradicsom nélkül nincs élet! Mi tartunk a lakásban az erkélyen is, de főleg szabad földben a kertben. Nem kapnak permetezést, 12-14 tőből 1-2-t kell csak felhúzni, mert megtámadja valami kórság.

4 féle ami általában van:

1. Hosszú fürtös apró koktél, piros, egy fürtben 12-16, de néha 25 paradicsom is van, egész szezonban terem. 4-6 tő per év.

2. Orosz fürtös, ez piros kerek, kisebb, mint a bolti, de nagyon sokat terem. Erre alapozzuk a paradicsomfogyasztásunkat. 12-16 tő per év.

3. Batyus, ez az íze és a formája miatt van, kései termésű, igényes fajta. 4-6 tő per év.

.

4. Az igazi ökörszív, nagy termés, színe hússzínű, elvágva a belseje mintázata, mint egy igazi ökörszívé. Finom és jól terem. 10-14 tő per év.

5. Minden évben van valami plusz, de ezek inkább olyan keresem, de nem tudom, hogy érdemes-e vele foglalkozni, ha kibővül a lista, akkor találtam újat. 4-8 tő / év. Szokott lenni fekete paradicsom is, ezzel próbáltam a batyúst keresztezni, kismértékben színesedett is, de az íze is édesebb lett! A fekete fajtákat meg kell venni hivatalos termesztőktől, mert elvadulnak.

 

Magvetés is indul lassan.

Néhány magot mindig teszek félre, így tudok kisérletezni, plusz néha kell a biztonsági tartalék is. Saját magfogás 2013-ból.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

2014.02.19. A batyus paradicsomból már vannak kis növények. A sziklevelük megvan, gyökerük erősödik. Jelenleg hűvös helyen töltik az idejüket, különben megnyúlnak és kidobhatom őket. 1-2 héten belül következik az ökörszív vetése is. Ez az év paradicsom fronton az ökörszívről fog szólni.

Elkezdődött! Kezdtem a kései batyussal, jelenleg 1 pár normál levelesek. Majd jött a folytatás: bolti Vilma a nagyon korai, csak, hogy mihamarabb legyen paradicsom. Jött az ökörszív, a fürtös folyton termő, hát idén lesz sárga apró is, na az orosz savasról ne is beszéljünk! Nagyon várom már, hogy lehessen palántákat tűzdelni! 2014. 03. 03.

Bocsi, hogy nem vagyok, de a meló elég sok a növényekkel és azt muszáj is megcsinálni! Különben lőttek az évnek! Amúgy minden rendben van. (remélem) 2014.03.22. A növények szépen fejlődnek.

2014.03.31. A paradicsom palánták nagyon szépek lettek, jelenleg már vinném is ki őket a szabad földbe, de az eszemre hallgatva még maradnak bent. Így estére még jobb idő van, könnyebb táp-oldatozni is őket. Az orosz palántáimat lenyúlták a lépcsőházból... így azt újra kell vetnem.

2014.5.11. Az orosz paradicsom idén nem lesz, nem vetettem újra, a többi koraival is van egy kis gond: pár napja olyan szélvihar volt, hogy mindent vitt, szegény kiültetett palánták levelei a szelesebb helyen egyáltalán nincsenek, a szélvédetteken 1-2 azért akad. Levágtam a szakadt leveleket, hogy ne gombásodjanak, hónaljból bízom benne, hogy mind kihajt, bár 2-3 hetet visszaléptünk ez által. Bent van még pár késői palánta, mindig tartok vésztartalékot, de azok azért kezdenek megnyúlni, tápanyaghiánnyal is küzdenek, de jelenleg nagyobbak, mint a kertben lévők. Napok óta esik mikor szabadidőm van, így az ültetéssel gondban vagyok.

Május vége: sajna elég erős viharok voltak, rengeteg az eső, most meg jön a hideg... a paradicsom palánták amik szélárnyékos védett helyen vannak, azok nagyon szépek, már 1-1 virág van is rajtuk. Viszont a korai hosszúfürtöst teljesen széttépte a szél. 1 hete kis 40 cm magas kis pálcák voltak, amin itt-ott 1-1 levélnyél volt, jelenleg kezdenek hajtani, bár korán nem eszek paradicsomot az tuti. Olyat csináltam, amit évek óta nem: a wuxal mellé a talajba is tettem műtrágyát.

google

.

 

dogosvirag.webnode.hu/products/tavaresia-x-meintjesii/

.

2014. 06.06. Térjünk vissza a paradicsomokra! Minden rendben, az erősebbekenek, főleg amik a szélárnyékban voltak  már szépen jönnek a virágok, a hónaljhajtások is lecsípve, néhánynál már megvan a szár, többet nem hagyok. A kis balkonparadicsomok, sajna ezerrel virágoznak, a sok eső mindig szétveri őket. Pár napja szép idő van, álítólag ez így is marad. Majd meglátjuk!

2014.06.22. A paradicsomok nagyon szépen fejlődnek, sajnos az ökörszív beelőzte még a korai Vilmát is(a koraiakat a szél nagyon leamortizálta), bár a Vilma termése hamarabb fog beérni.

 

 

2014.07.08. Csak képek, Ökörszív, erdélyi vérvonalból, ugyanaz a növény, mint feljebb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orosz magból, idén nagyobb, mint az átlag. Sárga balkon.

Sárga balkon.  
Vilma paradicsom: az egész lehet 25-30 cm magas. Balkonládában még jobb lehet!
Általában ez az első ehető termésű, most már csak napok kérdése és elkezd pirosodni. Várom már nagyon!
Amint leterem megy a komposztba, több virága és termése nem lesz.
Google
.
Cherolla F1 fürtök.

A Vilma fantázianevű hozta a leg koraibb címet. Bár nem a leg finomabb paradicsom, de mégis saját.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chili seeds, chili paprika magok.

Szellektált bogyók paradicsom mag gyüjtéshez. Az első kép a 2014-es cél.