Kérdések és válaszok

Hogyan kell tartani a dögvirágokat?

Meleg és fénykedvelők, de a tűző nap helyett inkább félárnyékba tegyűk őket, azaz legjobb ha egész nappal napfényes helyen van, de dél és délután 2 között lehetőleg ne süsse a nap. Lehet egy fa tövében, többi növény félárnyékában. Szereti a párát, tavasztól-őszig kint is lehet, de legalább az ablakban legyen. Jó ha levegős helyen van, mert néha képes bepenészesedni. Öntözni csak akkor, ha kiszárdt a talaja. Talajnak túlnyomórészben apró kavicsos jó levegős, vízátengedő közegük legyen. Télen lehetőleg 12-15 fokon, világosban, de a nagyrészének elég a 8 fok és a párás levegő. Télen öntözni csak minimálisan, vagy sehogyan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Hogyan teleltessük a dögvirágokat?

Télen akár a többi pozsgás növényt, alig öntözve, inkább csak 2-3 hetente spriccelve, lehető legvilágosabb helyen, 10-12 fokban, hűvösben. Ha melegebb helyen van, akkor több fény és több víz és ha hűvösebb helyen van, akkor fordítva!

Kell-e táp-oldatozni a dögvirágokat?

Nem szükséges, de lehet! A szer megadott dózisánál jobban higítva! Viszont ha tudjuk 2 évente ültessük át, meghálálja sok hajtással és virággal, a nagyon lehajló, túlburjánzó részeit vágjuk le.

Hogyan tudom gyökereztetni a dögvirágokat?

A gyökereztetés egy egyszerű folyamat. A letört vagy levágott szártagot (ami az elágazódásánál vált le) 4-7 napra egy száraz, világos helyre tesszük.

Közben előkészítjük a cserepét, keverünk talajt. A növény sekélyen gyökerezik, a laza kavicsos talajt szereti, így ültetés után nagyon be tud indulni! Érdemes a cserepe alá alátétet is tenni, majd innét öntözni. De térjünk vissza az ültetéshez. Ha beszáradt a seb, akkor akár az ujjunkkal csináljunk egy ültetőlyukat, ez a lyuk igazodjon a növény méretéhez. Nagy szártagú növényekhez (S. grandiflora, S. gigantea, S.  leendertziae) érdemes nagy akár széles cserepet választani. Kisebbekhez is inkább ajánlott a széles cserép. Ha elültettük, akkor első körben csak spricceljük le, vagy az alátétbe tegyünk vizet, erre a cserepet, majd 1 óra múlva ha nem szívta be az összeset, akkor a maradék öntözővizet öntsük le. 4-6 nap múlva öntözhetünk újra, de csak mértékkel. A cserép eleinte inkább félárnyékban legyen, majd szoktatva kerülhet ki a teljes fényre. Eleinte összeráncosodhat, de ez normális. 1-2 hét alatt begyökeresedik, majd hoznia is kell újabb szártagokat. Általában az egy szártagról dugványozott következő évben hoz csak virágot, de lehetséges, hogy még az ültetés évében egyszerre virágot hoznak, de inkább a következő és a virágzásé. Több szártagos dugványozás esetén első ősszel várható virágzás.

.

Tényleg büdösek?

Nem véletlenül ez a nevük! De a többség szaga csak akkor érezhető, ha virágját közelről fényképezzük. 5-10 cm. Egy mély levegő, néhány kattintás és futás! ;) Ezért nincs sok saját fényképem. Na ez nem igaz. A többség már az ablakban tartva sem zavaró, de azért én tavasztól nyárig kint tartom őket a szabadban. Ha valamelyik virágzik és bent van, akkor általában hamar megszabadulok a virágtól. Nem is a szag, hanem a legyek száma a zavaróbb néha. Számomra a legdurvább: hát ez a növény az.

 

.